Stalowy czy granitowy – wybór zlewozmywaka

utworzone przez | lut 17, 2022 | Kuchnia

Mnogość materiałów, które możemy wykorzystać w obecnych czasach urządzając kuchnię doprowadza o zawrót głowy. Dotyczy to nie tylko płytek, zabudowy, baterii, ale również samych zlewozmywaków. Stalowe, granitowe, żeliwne, z konglomeratu – wybór jest bardzo duży, a to tylko materiał z jakiego są wykonane, nie wspominając już o gamie kolorystycznej.

Statystycznie najczęściej wybieramy zlewozmywaki wykonane ze stali lub z granitu. Ich niezaprzeczalnym plusem jest bardzo przystępna cena oraz różnorodność wzorów.

Zlewozmywaki stalowe

Bardzo popularnym w ostatnich dwóch, a nawet trzech dekadach, był zlew stalowy. Doceniany ze względu na odporność na wysokie i niskie temperatury, łatwy w utrzymaniu czystości, wytrzymały na wszelkiego rodzaju odbarwienia, a także na drobne zarysowania, doskonale sprawdzał się w swojej funkcji. Dziś jest podobnie. W sklepach znajdziemy bogatą ofertę zlewozmywaków ze stali. Podczas wyboru docelowego zlewu warto sprawdzić jakość produktu oraz materiału, z którego został wykonany. Niska cena produktu niestety nie zagwarantuje nam długowieczności zlewu.

Zlewozmywaki granitowe

Zlewozmywaki granitowe zyskują coraz większą popularność wśród klientów. Zawdzięczają to swojemu designowi i estetyce, która jest nieco inna, niż w przypadku zlewów stalowych. Ich zaletą jest nowoczesność, a także duża odporność i wytrzymałość. Nie straszne im wysokie temperatury, zarysowania i zabrudzenia. Łatwo można je utrzymać w czystości, a także zaimpregnować domowymi sposobami, aby wyglądały jak nowe przez długie lata. Plusem zlewozmywaków granitowych jest szeroka gama kolorystyczna. To sprawia, że łatwiej wpasowuje się w nowoczesne projekty, w których chcemy zlew wyeksponować, a czasami wtopić w zabudowę kuchenną.

Stalowy czy granitowy?

Każdy z materiałów, z którego wykonane są zlewy znajdzie swoich zwolenników i przeciwników. W sklepach znajdziemy zlewy stalowe i stalowe. Nie każda stal jest stali równa, dlatego wybór takiego zlewu powinien być przemyślany. Na niektórych zlewozmywakach stalowych bardziej widoczne są zacieki po myciu, jeżeli od razu zlew nie zostanie wytarty do sucha. Sprawdzą się jednak, gdy często zmywamy ręcznie i używamy ciężkich garnków i naczyń.

Zlew granitowy natomiast, poza różnorodnością wzorów, kolorów i sposobów montażu jest doskonałym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni, w której naczyń nie zmywamy ręcznie że względu na posiadaną zmywarkę. Nie widać na nim śladów użytkowania w ciągu dnia i nawet niewytarty do sucha dobrze wygląda. Ma za to mniejszą odporność, niż zlew stalowy, a także może z czasem blednąć w wyniku niewłaściwego użytkowania lub narażenia na zbyt duże nasłonecznienia lub zmiany temperatury. Na szczęście łatwo go doprowadzić do stanu pierwotnego znając kilka kuchennych wskazówek.

Bez względu na to, który zlew wybierzecie do swojej kuchni, każdy z nich spełni swoje funkcje, a także będzie przystępny cenowo dla Waszego portfela.

NAjnowsze na blogu